Friday, February 23, 2007

I dedicate this to you...

Here's a poem by one of my favourite poets, Christina Rossetti, for you to pause and reflect on. Enjoy!

I Planted a Hand

I planted a hand
And there came up a palm,
I planted a heart
And there came up balm.

Then I planted a wish,
But there sprang a thorn,
While heaven frowned with thunder

And earth sighed forlorn.


Anyone wish to critique?

9 comments:

Mama Sarah said...

One of your favourite poets???

Do you know her "Who has seen the wind?"

I'm not (never) good at analysing a poem. I like the sound of the poem except the last two lines.

13may said...

oh! peminat poem rupanya:)

loveujordan said...

I dah miss banyak n3s ni...

Wrong timing masa you made your wish kot(bukan masa shooting stars !! )...tu yang mintak lain dapat lain...:P:P

Semua yang berlaku ada hikmahnya , InsyaAllah.

Restless said...

Tushee loveujordan, there's certain things that we can strive for. After some time, it's Him for decides the path.

P.S - It's nearing the exam week here. Take care!

Kak Lady said...

Betul kata...LJ...semua yang berlaku ade hikmahnya....Allah Mengetahui segalanya....

Intan said...

d, ni pasal isteri kena abuse ke?

Kaklong said...

salam,

tak reti nak kritik sbb tak faham rangkap yang akhir tu

Zakiah said...

Saya mmg out benda benda cam gini.

Macam sedih sedih ajer gitu. Takper la...tak dapat yang ini dapat yang itu pun jadik la dari tak dapat langsung.

Komen dari orang yang baca poem dwe rangkap confirm tido.

HEHHEHE.

D said...

mamasarah,
yes, another of my favourite is Remember. And also What is pink. Ala, I can go on...

13 may,
eleh, sikit-sikit la. I tau u pun memang expert berpantun!! ahaks*

loveujordan,
kena ikut waktu-waktu mustajab berdoa, ye tak?

restless,
yes, He's the Almighty.

KakLady,
Allah saja yang maha mengetahui.

intan,
isteri kena abuse ke?? hehehe.. i dunno myself! is it?

kak long,
tak pe, tak faham pun buat-buat paham! hehehe...

zakiah,
betul la tu... terlelap ke baca poem ni?

TO ALL,
I saje-saje je share ni. Tengok reaction and kepandaian u all mengkritik. Thanks. Ia tak de kena-mengena dengan keadaan saya di sini! Hehehehe...